Magamról

Kapcsolat

Dátán Zita 20/529-55-58 datanzita@gmail.com

A színek hatása a helyiségekre

2011.03.08. 16:07 Dátán Zita

A színek hatása a helyiségekre

Nem is gondolnánk, de nagy hatást gyakorol ránk a környezet, amelyben tartózkodunk. S hogy pontosan milyen hatást, azt nagy mértékben befolyásolja az adott tér színvilága. Vannak olyan helyiségek, ahol – talán nem is tudjuk miért – de szorongás tör ránk, kellemetlenül érezzük magunkat, fullasztónak hat minden, míg máshol egész kellemesen és otthonosan érezzük magunkat az első pillanattól. Nagyon nem mindegy tehát, hogy milyen színeket választunk az otthonunk számára, hiszen döntésünk nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy harmonikus, kellemes közeg vegyen körül bennünket. Ahol jólesik a pihenés, könnyebben megy a munka és gyermekeink álmát sem zavarja semmi. Az első téma éppen ezért a színek hatását hívatott összefoglalni a különféle helyiségek tükrében.
A színek önmagukban nem, csak más színek társaságában képesek a megfelelő hatást elérni. A különböző árnyalatok kiegészítik vagy fokozzák egymás hatását. Így létrejöhetnek dinamizust, erőt, jókedvet teremtő színkombinációk, de nem megfelelő társítás esetén az eredmény könnyen lehangoló, a rosszkedv, esetleg idegesség érzését eredményezheti. Egy lakás színösszeállítását figyelembe véve mindig a helyiségek és szobák színe a domináns elem. Fontos tudni, hogy a sötét színek kicsinyítik, összenyomják a teret,a világos színek épp ellentétes hatásúak, tágítják, magasabbá, légiessé varázsolják.
Sárga
A legfényesebb, ugyanakkor a legvilágosabb szín. Felerősít és tágassá tesz. A sárga árnyalatai derűs érzést keltenek anélkül, hogy a teret összenyomnák. A beeső fénysugarakat is barátságossá varázsolja. Alkalmazásánál lényeges, hogy a jól megválasztott sárga falszínből az összes többi szín (bútorok, textilek, képek, egyéb kiegészítők) kifejezően kiemelkedjen, de azzal mindig összhangban maradjon.
Narancs
A sárga és a vörös kombinációjából előállított narancs élénkséget és mozgalmasságot sugároz. A stimulálótól egészen az idegesítőig terjed a hatása. A szín intenzitásának megfelelő arányban kell állnia a felület nagyságával: minél erősebb az árnyalat, annál kisebb felületen ajánlott az alkalmazása.
Vörös
Az öntudatosság megtestesítője. Intenzitásától, illetve a mellette lévő színektől függően melegséget áraszt de fojtogató is lehet. A vörös alkalmazásával hatásos "színhangsúlyokat" helyezhetünk el a térben (pl.: függönyök, asztalterítők, párnák, vagy szőnyegek). Fehérrel és arannyal kombinálva a pompa és a melegség tökéletes kifejezőeszköze. Ahol a vörös meleg hatását kívánjuk erősíteni, ott a világosabb árnyalatokat (lazac, hússzín, rózsa, világos kárminpiros, tégla) alkalmazzuk. A sötétebb és barnás árnyalatú vörös különleges "szilárd" hatást kölcsönöz a falnak.
Barna
Padlóburkolatként a föld hangulatát idézi. A falon alkalmazva a bútor színeinek mindig alá kell rendelni, csak így érhető el, hogy hangsúlyozza berendezési tárgyainkat. A barna sárga - narancs - arany - okker színekkel kombinálva kellemes légkört teremt a lakásban. Túlságosan sötét árnyalatainak meggondolatlan alkalmazása azonban komorságot sugároz.
Zöld
A hideg és a meleg színek határán helyezkedik el a kék és sárga elegyéből létrejött árnyalat. Nyugtató, kiegyensúlyozó hatásával kellemessé teszi a helyiségben való tartózkodást. Sárgásabb árnyalataival melegítő, míg a kékesebbekkel hűsítő hatást érhetünk el.
Kék
Nyugtató hatása a zöldnél is erősebb. A gondolkodás, a koncentráció színe. Meleg, világos helyiségekben a középkék frissítőleg, kellemesen hűsítően hat. Étvágycsökkentő hatása miatt konyhákban csak nagyon megfontoltan alkalmazzuk.
Lila
A lila a vörös és a kék házasságából született. Karakteres jellege miatt csínján kell bánnunk vele. Ne alkalmazzuk domináns színként! Kiválóan alkalmas figyelemfelkeltő, finom hangsúlyok kifejezésére, más színekkel együtt érvényesül tökéletesen. Lágyabb, pasztelesebb árnyalatait más színek kiegészítőjeként használhatjuk.
Szürke
Viszonylag kellemes szín. A valóban " semleges szürke" önmagában semlegesen viselkedik, más árnyalatok közelében azonban ehhez a színhez igazodva változik: pl. egy vörösesbarnás konyhabútor mellett alkalmazva zöldesen sugárzó világos szürkét kapunk, mely a bútor komplementerének hangulatát tükrözi. Ezzel a hatással magyarázható az is, hogy a bútorok színei semleges szürke háttér előtt érvényesülnek legjobban.
 
A következő részben különböző helyiségekre lebontva lesz szó az optimális színhatásról. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: cikkek

A bejegyzés trackback címe:

https://falfesto.blog.hu/api/trackback/id/tr982722099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása